Frågor och svar

 

 

 

 

 

 

 

Bardus Barbatus

John Moldén

 

 

 

Frågor och svar

 

Här finns svaren på en del frågor jag brukar få när jag är ute och spelar.

Vad betyder Bardus Barbatus?

Namnet på min musikverksamhet är latin och betyder 'kringresande musiker med skägg' eller lite friare översatt 'skäggig spelman'. Bardus är en latinsk variant av det keltiska ordet bard, och barbatus är släkt med barberare till exempel.

 

Vad är det där för något instrument?

Nyckelharpa. Det är Sveriges nationalinstrument och har rötter i medeltiden. Under seklernas gång har många olika varianter av nyckelharpa spelats. På de flesta håll dog nyckelharpan ut till förmån för fiolen och dragspelet, men i Uppland har instrumentet överlevt och frodats. Den moderna nyckelharpstypen, kromatisk nyckelharpa, utvecklades under tidigt 1900-tal av spelmännen August Bohlin och Eric Sahlström.

Nyckelharpans namn kommer av att "tangenterna" av trä som man ändrar tonhöjd med kallas för nycklar. ('Harpa' är ett gammalt svenskt ord för stränginstrument i allmänhet och det finns inget släktskap med egentliga harpor såsom den irländska.)

 

Skulle du vilja spela på mitt bröllop/min fest?

Javisst, gärna, förutsatt att jag inte redan är uppbokad den dagen. Du kan läsa lite om vad jag erbjuder under Musiktjänster i menyn till vänster, och förslagsvis ta kontakt med mig via ett mejl till info@bardusbarbatus.com med en förfrågan.

 

Är du irländsk/skotsk/judisk/Amish/muslim?

Nej. Jag råkar vara rödhårig och ha skägg. Jag är svensk. Det finns rödhåriga svenskar. Ortodoxa judar må ha liknande skägg men de har också tinninglockar vilket jag saknar. Amishfolkets tro förbjuder musikinstrument, och även i islam räknas ofta musik som haram, speciellt dansmusik. Så nej, inget av dessa vanliga antaganden om mig stämmer.

 

Varför är du gatumusiker?

För att det är ett trevligt och inspirerande arbete, med härliga kollegor och mycket uppskattning från allmänheten. För att jag är musikälskare, och tycker det känns mer meningsfullt att spela där andra kan höra. För att man träffar så mycket intressanta människor när man åker runt och spelar. För att jag vill sprida kunskap om nyckelharpan som jag tycker är ett fantastiskt instrument, och visa upp den svenska folkmusiken.

 

Hur mycket tjänar du på en dag som gatumusiker?

Det kan variera väldigt mycket beroende på en massa olika saker, så det är omöjligt att svara på.

Men på ett ungefär?

Ungefär lagom. Tillräckligt för att det ska kännas meningsfullt att komma tillbaka nästa dag.

Rik blir jag inte på detta.